Forum Lichaamstaal

Iedereen maakt gebruik van lichaamstaal. Op deze forumpagina kun je vragen stellen, discussieren en van gedachten wisselen over lichaamstaal.

Forum Lichaamstaal
Start a New Topic 
Author
Comment
vraagje

Ik moet een project maken over lichaamstaal, maar nu kan ik op 1 vraag niet echt duidelijk antwoord vinden. De vraag is:Gebruiken mensen met een handicap dezelfde lichaamstaal als mensen zonder handicap?
als iemand hier het antwoord op weet, zou die dan alsjeblieft willen reageren.
Alvast bedankt

Monique

Re: vraagje

Beste Monique,

Of mensen met een handicap dezelfde lichaamstaal gebruiken als mensen zonder handicap, hangt natuurlijk voor een groot deel af van welke handicap deze mensen hebben.

De handicap zelf kan soms fysieke veranderingen veroorzaken die effect heeft op de (lichaams-)communicatie. De normale lichaamshouding kan anders zijn en er kunnen beperkingen zijn in het maken van gebaren of gebruik van mimiek.

Dit laatste komt bijvoorbeeld voor bij patienten die leiden aan het Moebiussyndroom. Daarbij is sprake van een aangeboren verlamming van de gezichtsspieren. Deze mensen kunnen hun emoties niet laten blijken middels mimiek. Vaak hebben deze mensen wel een alternatieve lichaamstaal ontwikkeld waarmee ze elkaar in ieder geval wel kunnen verstaan - bijvoorbeeld strekken van de rug als uiting van vreugde.

Verder kan een handicap nog andere consequenties hebben die effect heeft op lichaamstaal. Iemand in een rolstoel zit altijd laag, terwijl veel mensen - bijvoorbeeld op recepties - staande met elkaar spreken. Dit maakt de rolstoelpatiënt voortdurend afhankelijk van anderen, die de bereidwilligheid moeten tonen om speciaal door hun knieën te zakken om op gelijke hoogte te komen.

Een handdruk is voor veel mensen met een handicap ook geen vanzelfsprekendheid. Voor mensen met arthrose in hun handen kan de stevige handdruk die in Europa de norm is, voor een pijnlijke ervaring zorgen.